FENNTARTHATÓSÁGI TÉMAHÉT-2024 április 22-26.

Környezetünk védelme az elpusztult növényzet pótlását is jelenti. Kicsiben kezdtük, így diákjaink egyelőre szobanövényeket ültettek, melyeket a kollégiumi szobákban helyezhettek el. A szobák zöldítését szolgáló növényültetési munkálatokat Róth Ilona tanárnő vezényelte.

A mesterséges anyagokból előállított illatszerek és a gyártási folyamat melléktermékei fokozottan veszélyesek nemcsak az élővilágra, de az élő szervezetre is. Jánvári Attila tanár úr azt mutatta meg az érdeklődőknek, hogy hogyan lehet házilag, a természetben is megtalálható anyagokból kézkrémet, haj- és arcpakolást, hámlasztó arcmaszkot, bőr- és testradírt készíteni.

Ha 200.000 ember heti 1 húsmentes napot tart, pontosan annyit tesz az éghajlatváltozás ellen, mintha 8.800 személyautót fél évre leállítanának. Ehhez az elképesztő tényhez kapcsolódott a Húsmentes nap című programunk, melynek keretében zöldségkrémek készültek Nemcsényi-Horváth Gabriella tanárnő segítségével. A húsmentes nap tartásának szervezetünkre és élővilágunkra gyakorolt pozitív hatásait egy plakát formájában népszerűsítették a legelhivatottabb „aktivisták”. A plakát elkészítésének folyamatát Bujtás Péter tanár úr segítette.

Az egészséges életmódot támogatandó és egyben a környezetszennyezést kiküszöbölendő egy kis csapat kerékpárral tett rövidke kirándulást a Kurca partjára. A túrázók Szentes azon nevezetességeit is érintették útjuk során, melyek még a Tisza szabályozása előttről maradtak meg. A nevezetességekről és a helyszínek élővilágáról a túra vezetői, Deák András tanár úr és Virág Olga tanárnő meséltek.

Sok káros hatástól mentesíthetjük élővilágunkat, ha például a boltokban a csomagolásmentes áruk vásárlását preferáljuk. A tudatos vásárlás 12 pontját Erika néni /Kisné Kulcsár Erika/ és Nemcsényi-Horváth Gabriella tanárnő ismertette a leendő tudatos vásárlókkal. A vásárláshoz szükséges szatyrok elkészítésére egy workshop keretében volt lehetőség. Az igen mutatósra sikerült szatyrok és díszítésük természetesen az otthonról hozott, már nem használt alapanyagok újrahasznosításával készültek.

A gyógyfüvekből készült teák serkentő, nyugtató, méregtelenítő, vagy egyéb hatásának ismerete még sokak számára fehér folt. A fűben, fában orvosság titkaiba Ujszászi Gabriella tanárnő vezette be diákjainkat, akik az elméleti tudás elsajátítása mellett, a közösen elkészített teák elfogyasztásával, a gyakorlatban is megtapasztalhatták azok jótékony hatását.

Az utcán eldobált szemét és az egyéb, illegálisan elhelyezett hulladék igen nagy problémát jelent azok számára, akik szeretnek, vagy inkább szeretnének tiszta környezetben élni. A kollégium csatlakozott a TeSzedd – önkéntesen a tiszta Magyarországért akció-hoz, hazánk legnagyobb önkéntes hulladékszedési mozgalmához. A kollégium közvetlen környezetét, de a környező lakóházak közötti területeket is érintve, önkéntes szemétszedők tisztították meg Cseh-Lakos Ilona tanárnő koordinálásával.

A FENNTARTHATÓSÁGI TÉMAHÉT záró napja a csütörtök volt. Ezen a napon a programok résztvevői ismét összegyűltek klubhelyiségünkben, ahol meghallgathatták egymás beszámolóit, tapasztalatait, megnézhették a programokon készített fényképes beszámolókat, megkóstolhatták a húsmentes krémet és a vitalizáló gyógyfőzeteket, valamint kipróbálhatták a vegyszermentes kozmetikumokat.